Te-ai intrebat ce inseamna specialitatea Diabet, Boli Nutritie si Metabolice? Este specialitatea care studiaza:
principalele boli cronice netransmisibile si factori de risc (diabet zaharat, suprapondere, obezitate, dislipidemii, risc cardiovascular si metabolic, sindrom metabolic, hiperuricemii, stil de viata nesanatos)
hipoglicemiile de cauza diabetica si non-diabetica
nutritia individului sanatos
dietoterapia in boli cronice si acute (metabolice, cardiovasculare, digestive, renale, imunologice, pulmonare etc.)
dietoterapia in situatii speciale (gravide, lauze, sportivi, copii, varstnici, comunitati)
boli metabolice ereditare /erori inascute de metabolism
Pe scurt, Diabet, nutritie si boli metabolice este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul pacientilor cu diabet sau care sufera de afectiuni provocate de o nutritie inadecvata sau tulburari de metabolism.
Din pacate, in intreaga lume, milioane de oameni sufera de diabet zaharat. Aceasta este o afectiune care se caracterizeaza prin valorile ridicate ale concentratiei de glucoza din sange (hiperglicemie), metabolismul dereglandu-se ca urmare a modificarilor care au loc in organism. Hormonul care ajuta celulele din corp sa foloseasca glucoza ca sursa de energie este insulina, iar atunci cand secretia de insulina nu este suficienta, consecinta este diabetul zaharat.
Boala este una cronica, insa poate fi tinuta sub control, daca iti schimbi stilul de viata. Daca nu, diabetul zaharat poate evolua in coma diabetica sau complicatii cronice, neurologice: neuropatia diabetica, renale: nefropatia diabetica, oftalmologice: retinopatia diabetica sau cardiovasculare.
Stim ca traim intr-o societate intr-o continua miscare, in plina viteza, dinamica si cu un ritm alert. Uneori, uitam sa ne hranim, iar atunci cand o facem, mancam haotic. Medicul nutritionist impreuna cu pacientul poate trasa linia unei alimentatii corecte, sanatoase, satioase, care sa asigure necesarul energetic specific fiecarui individ si o dezvoltare sau mentinere armonioasa. Astfel, se evita afectiunile din sfera diabet, boli nutritie si metabolice, care pot conduce la alte complicatii!
Tot nutritionistul este acela care analizeaza consecintele unui regim alimentar deficitar sau ale excesului alimentar, corectand in prealabil si stabilind cu ajutorul pacientului sau un regim alimentar potrivit, care sa reflecte adoptarea unui stil de viata sanatos.
Este foarte important sa stii asta despre metabolism: bolile metabolice se caracterizeaza prin acumularea in exces a anumitor compusi chimici, care provoaca reactii chimice anormale in organism si duc la aparitia unor probleme de sanatate, de ordin neurologic, hepatic, cardiac sau retard al dezvoltarii somatice. Exista diferite tipuri de boli metabolice, aici fiind incluse si tulburarile metabolice ereditare.Termenul demetabolism provine din limba greaca: metabol=schimbare.
Metabolismul este un proces complex fizico-chimic prin care substante organice complexe sunt degradate sau sintetizate cu eliberare sau consum de energie. Prin metabolizarea principiilor nutritive: proteine, glucide, lipide, substante minerale si vitamine se formeaza compusi esentiali pentru organism, cu rol energetic, structural si functional.
Departamentul de diabet, boli nutritie si metabolice este echipat cu aparatura de ultima generatie!