Endocrinologia este o stiinta, ramura a medicinei, care studiaza functia si patologia glandelor endocrine (organe care produc hormonii).
Hormonii, fiind substante chimice active, au rol crucial in reglarea functiilor organismului, motiv pentru care inca din Evul Mediu, cand nu se cunostea structura chimica a moleculelor hormonale, controlul hormonal se numea controlul humoral (de la ”humor”, lichid in limba latina). Atunci, se considera ca organismul este controlat neuro-humoral, adica prin sistemul nervos si sange (de fapt, hormonii din sange). Mult mai tarziu, a fost dovedit ca aceleasi substante hormonale controleaza si sistemul nervos, infiintandu-se primele sectii de endocrinologie.
Ca sa intelegem cat de importanti sunt hormonii in organismul nostru, sa ne gandim ca tensiunea arteriala, pulsul, ritmul somn-veghe, pofta de mancare (apetit), setea, eliminarea apei, reglarea temperaturii corpului, metabolismul, adaptarea la stres (fizic sau psihic), pubertatea (maturizare sexuala la adolescenti), ciclul menstrual, fertilitatea, si multe alte functii sunt controlate de hormoni.
Care sunt organele endocrine si unde sunt localizate in corp?
Glanda tiroida este situata la baza gatului, are forma de fluturas si produce hormonii T4 (tiroxina) si T3 (triiodotironina), care controleaza foarte multe functii, mai ales rata de metabolism bazal, motiv pentru care in popor, de multe ori, se spune ”glanda care slabeste” (prin cresterea metabolismului, pacientii cu exces de hormoni tiroidieni scad in greutate) sau invers ”glanda care ingrasa”.
Glandele suprarenale sunt pozitionate deasupra rinichilor si produc diferite tipuri de hormoni, care au rolul lor important in adaptarea organismului la diferite situatii solicitante (de exemplu, cortisolul este un hormon vital, fara el viata pacientului este in pericol).
Glandele paratiroide sunt foarte mici, nici nu se vad la ecografie, CT sau alte investigatii imagistice, decat in situatiile in care sunt marite ca volum. Ele sunt situate in spatele tiroidei (chiar pe capsula tiroidiana) si produc hormonul PTH care controleaza calciul si fosforul din organism, fiind important pentru sanatatea oaselor.
Gonadele (ovare la femei, testicule la barbati) produc hormonii sexuali, respectiv estrogeni la femei, androgeni la barbati.
Glanda hipofiza este situata la baza creierului, este un organ foarte mic (cantareste mai putin de un gram), dar foarte important. Ea controleaza celelalte glande si are un rol de ”dirijor”. Hipofiza produce urmatorii hormoni: TSH (controleaza functia tiroidei), ACTH (controleaza functia suprarenalelor), FSH si LH (acestia controleaza ovarele si testiculele), GH (hormonul de crestere), prolactina (stimuleaza alaptarea si controleaza functia sexuala atat la femei, cat si la barbati). Partea posterioara a hipofizei (numita neurohipofiza) produce doua tipuri de hormoni: vasopresina (controleaza eliminarea apei din organism) si oxitocina (rolul principal in momentul nasterii, prin stimularea contractiilor).
Pancreasul este un organ situat in abdomen, are rolul lui foarte important in digestie, insa are si componenta endocrina mica (1-2 grame), dar importanta, numita insulele Langerhans. Acestea produc hormonii, precum insulina, glucagon, somatostatina, polipeptida pancreatica. Acesti hormoni controleaza metabolismul glucidic si miscarile intestinale (peristaltism).
In creier, exista un organ mixt neuro-endocrin, numit hipotalamus, care prin productia unor hormoni controleaza majoritatea functiilor vitale in organism.