Ecografia de tiroidă (tiroidiană) reprezintă o examinare a glandei tiroide cu ajutorul ultrasunetelor, utilizată pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor tiroidiene.
Hormonii produși de glanda tiroidă, influențează aproape toate organele corpului, motiv pentru care este important ca orice modificare a acestora să fie diagnosticată și tratată corect.
S-a constatat că dereglările glandei tiroide se întâlnesc mai frecvent la femei decât la bărbați pentru că funcționarea tiroidei este afectată de modificările prin care trece organismul (sarcină, menopauză etc).
Când să faci o ecografie de tiroidă?
✓ Dacă ai un nodul tiroidian sau tiroida crescută în volum.
✓ Dacă există un risc înalt de dezvoltare a unui cancer tiroidian.
✓ Dacă există simptome ca: amețeli, pierderea sau creșterea în greutate, umflarea gâtului, schimbarea bruscă a nivelului de energie, căderea părului.
Înainte de ecografia de tiroidă, este important să faci și un control endocrinologic.
Ce presupune o ecografie de tiroidă?
Ecografia de tiroidă este o explorare imagistică, o scanare neinvazivă, nedureroasă a regiunii gâtului care nu folosește radiații, ci ultrasunete, adică se poate face ori de câte ori medicul o recomandă.
O ecografie îi oferă medicului informații despre dimensiunea glandei tiroide, despre noduli: dacă există, unde există și ce structură au. Dacă medicul descoperă formațiuni suspecte, în completarea ecografiei, se va realiza o sonoelastografie de tiroidă.
Ce este o sonoelastografie?
Sonoelastografia, fiind la bază tot o ecografie, este o metodă neinvazivă, neiradiantă și nedureroasă. Diferența este că poate diferenția tumorile canceroase de tumorile necanceroase cu o precizie foarte mare, prin măsurararea elasticității unei formțiuni tiroidiene în comparație cu țesutul adiacent. In softul unui ecograf convențional este încorporat un modul special care permite această măsurare rapidă.