Spirometria este un test simplu, care ajuta la diagnosticarea si monitorizarea anumitor conditii ale plamanilor, prin masurarea volumului de aer din expiratie.
Pentru a efectua acest test se foloseste un aparat numit spirometru, care este in esenta o mica masina (mecanica sau electronica) ce are atasat un furtun prin care se respira. Aceasta procedura poate fi efectuata atat de medicii specialisti, cat si de medicul de familie.
Recomandari
Acest test se recomanda in cauza aparitiei unei tuse persistente, in cazul in care exista o senzatie de sufocare, daca ai o anumita varsta si esti fumator sau daca exista un risc al dezvoltarii unei boli de plamani.
Afectiunile care pot fi diagnosticate si monitorizate prin spirometrie includ:
Astmul - O afectiune cronica in care caile aeriene devin inflamate periodic, ingustandu-se.
Obstructie pulmonara cronica - Un grup de afectiuni definite de stramtorarea cailor aeriene.
Fibroza chistica - o afectiune ce are la baza o conditie genetica in care tractul respirator si cel digestiv prezinta acumulari de mucus.
Fibroza pulmonara - cicatrici la nivelul plamanilor.
Astfel, daca esti deja diagnosticat cu una dintre aceste afectiuni, este necesar sa faci un test de spirometrie pentru a evalua severitatea bolii si pentru a verifica raspunsul la tratament.
De asemenea, spirometria este un test standard pentru cei care se pregatesc de operatie sau pentru a evalua starea generala de sanatate a celor care sufera de alte afectiuni, precum artrita reumatoida (reumatismul).
Cum te pregatesti de test?
Daca folosesti medicamente bronhodilatatoare (care ajuta la relaxarea si largirea cailor respiratorii), este posibil sa trebuiasca sa faci o pauza inaintea testului.
De asemenea, se recomanda evitarea fumatului cu 24 de ore inainte, alaturi de evitarea consumului de alcool, a exercitiilor intense sau a meselor copioase cu cateva ore inainte.
Se recomanda purtarea unei tinute lejere si confortabile.
Cum se realizeaza?
Vei fi rugat sa stai asezat pe durata acestui test. In unele cazuri, ti se va atasa un mic clips pe nas pentru a impiedica iesirea aerului. Doctorul tau te va ghida pe parcurs si probabil ca vei avea parte de cateva incercari inainte de a incepe.
Inhaleaza din plin, astfel incat sa umpli complet plamanii cu aer
Strange buzele in jurul piesei speciale atasate la furtun pentru a impiedica iesirea accidentala a aerului
Expira puternic si rapid, avand grija sa golesti de tot plamanii
Acest test poate fi repetat de cateva ori pentru a asigura acuratetea rezultatelor. In unele cazuri, poate fi repetat la un sfert de ora dupa administrarea unui bronhodilatator.
Per total, testul de spirometrie poate dura in medie jumatate de ora. Te vei putea intoarce acasa sau la job imediat, pentru reluarea activitatilor.
Rezultatele
De obicei, rezultatele acestui test nu vor putea fi date direct dupa investigatie. Acestea vor fi analizate de un medic specialist, urmand sa iti fie comunicate in urmatoarele zile.
Spirometrul masoara volumul aerului expirat intr-o secunda, precum si volumul total de aer ce poate fi expirat o data.
Aceste rezultate vor fi comparate cu parametrii normali ai unei persoane de aceeasi varsta, inaltime si sex.
Masuratorile vor arata si daca suferi de obstructii si restrictii pulmonare sau o combinatie intre cele doua.
Exista riscuri sau efecte adverse?
Testul de spirometrie este unul foarte simplu si foarte sigur. Unele persoane pot simti o stare de ameteala, vertij sau oboseala pentru o scurta durata.